schoenzaandam

Alles voor het uitzoeken van schoenen

schoenzaandam
Tips

Sneakers customizen

Sneakers customizen hoe werkt dat nou precies? Sneakers verven ofwel customizen is het opleuken of personaliseren van een bestaande sneaker. De mogelijkheden om dit te doen zijn tegenwoordig bijna eindeloos, door de veel producten die er op de markt zijn. Tegenwoordig zie je steeds vaker mensen die creatief aan de slag gaan met hun sneaker en er bijvoorbeeld op tekenen of ze in een andere kleur verven. Wil jij dit ook graag doen met jouw paar sneaker? Dan zullen wij hieronder een aantal eerste stappen in deze wereld gaan toelichten.

Wat heb je allemaal nodig?

Allereerst is het belangrijk dat je beschikt over goede materialen. Om aan de slag te kunnen met jouw favoriete paar sneaker heb je in ieder geval nodig:

 • Afplaktape
 • Deglazer (aceton)
 • Acrylic finisher (waterbestendig)
 • Thinner
 • Mesje
 • Leerverf
 • Penseel
 • Droge doek

Verder moet je rekening houden dat per materiaal van de schoen een iet wat andere werkwijze gehanteerd moet worden. Hieronder zullen wij toelichten hoe je dit het beste kan aanpakken per type schoen.

Leren schoenen verven

Stap 1: Allereerst gaan we starten met de meest voorkomende schoen namelijk het verven van de leren schoen. Start dit proces door de schoen goed schoon te maken en eventuele beschermende lagen te verwijderen. Als je dit namelijk niet doet loop je de kans dat de verf zich niet heel goed gaat hechten. Hiervoor pakken we een doek en doen we er wat deglazer op, dit is speciaal bedoeld om voor te reinigen. 

Reinig de schoen volledig totdat alle oppervlakkige vuiltjes zijn verwijderd. De schoen maar geen beschermde laag meer dragen van bijvoorbeeld sprays of eerdere verfbeurten. Net als bij het verven van een deur moet de schoen een beetje ruw aanvoelen zodat de verf optimaal kan hechten.

Stap 2: Voor de volgende stap mag je de schoenverf en de kwast erbij pakken. Dep de kwast in de schoenverf, let er op dat je niet teveel gebruikt! Breng vervolgens de verf aan met op- en neerwaartse bewegingen, het is belangrijk dat de verf gelijkmatig wordt verdeeld. Mocht je ergens een foutje maken dan is dit gemakkelijk te verwijderen met de thinner, verf alle delen die jij wilt aanpassen.

Stap 3: Laat de verf allereerst een tijdje drogen, minimaal 4 uur na het verven. Tenslote wordt het aanbevollen om een acrylic finisher te gebruiken om de lak te verzegelen. Dit is een blank laagje verf die de schoen en verf beschermen tegen alle weertypes. Laat dit vervolgens weer drogen, bij voorkeur niet direct in het zonlicht.

Suède schoenen verven

Om een paar suède schoenen te verven dien je net wat ander te werk te gaan dan bij een paar leren schoenen. Zo heb je een ander type verf nodig, hiervoor zijn helaas minder mogelijkheden dan bij de leerverf. Je moet vooral denken aan bruin, zwart en blauw omdat het anders moeilijk inschatten is of de kleur dicht genoeg in de buurt komt van de daadwerkelijke kleur. 

Voor suède heb je de volgende spullen nodig:

 • Suède schoenen verf
 • Handschoenen
 • 2 tandenborstels

Stap 1: Allereerst gaan we met tandborstel nummer één aan de slag om alle vuiltjes van de oppervlak te verwijderen. Dit is ook belangrijk omdat suède schoenen opgebouwd zijn uit kleine haartjes, deze worden door de tandenborstel weer wat opgefrist. Let op dat je niet te hard borstelt en op deze manier het suède beschadigd.

Stap 2: Nu is het tijd om je handschoenen aan te trekken, dit is een belangrijk onderdeel aangezien de suède verf hardnekkig is en moeilijk van je handen af te krijgen is. Pak nu tandenborstel nummer 2 en dep deze in de suède verf. Let bij het verven wel goed op dat je in één richting op beweegt. Altijd van links naar rechts, of andersom. Nooit beiden richtingen afwisselen. De haartjes van het suède worden daar ‘plat’ van.

Stap 3: Ook bij de suède schoenen is het erg belangrijk dat overal een gelijke hoeveelheid verf is aangebracht, anders ontstaat er namelijk een kleurverschil. Laat de geverfde sneakers drogen, wederom bij voorkeur niet in de zon!

Dit is in het kort hoe jij jouw sneakers kunt customizen. Het is wel belangrijk om te vermelden dat dit enige ervaring vereist, probeert het dus eerst een op een paar sneakers waar je eigenlijk al afscheid van wilden nemen. Veel plezier met het inblazen van nieuw leven in jouw favoriete sneakers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *