schoenzaandam

Alles voor het uitzoeken van schoenen

schoenzaandam
Tips

De perfecte hardloopschoenen kopen

Je loopt een hardloopzaak binnen om het perfecte paar hardloopschoenen uit te zoeken, maar waar moet je eigenlijk op letten? Het ‘perfecte’ paar zou betekenen dat de schoen van hiel tot teen precies past, maar wat kun jij zelf doen om tot de juiste keuze te komen?

Meten is weten

Bij het uitzoeken van de juiste schoen is het belangrijk dat de hiel precies moet passen, maar niet muurvast zit. Je moet vrij eenvoudig je voet uit een (niet te strak) geveterde schoen kunnen halen. Er mag dus iets van beweging van de hiel mogelijk zijn, maar zorg ervoor dat het niet vervelend aanvoelt. Elk beetje irritatie dat je in de winkel voelt, zal tijdens het hardlopen versterken. Zodra je de schoen aantrekt kun je het beste de schoen dichtmaken tot het laatste vetergaatje, dit minimaliseert de kans op slippen in de schoen.

Is de schoen breed genoeg?

Om te kunnen beoordelen of de schoen dit je past breed genoeg is zijn er een aantal vuistregels die je kunt hanteren. De voorvoet moet in de schoen naar beide kanten kunnen bewegen zonder over de rand van de binnenzool te gaan. Bij het breedste deel van je voet moet er ongeveer 0.5 centimeter speling zitten om de schoen comfortabel te kunnen dragen. Als je met de onderzijde van je kleine teen op of zelfs over de rand van de schoenleest komt, dan betekent dit dat de schoen te klein is.

De verticale pasvorm

Waar je nog meer op moet letten is dat de bovenkant van de schoen precies past en stevig aanvoelt rondom je voet. Zodra je iets van druk voelt dan betekend dit dat je meer ruimte nodig hebt en dus een grotere maat moet pakken. Merk je dat de schoen prima past, maar toch een beetje vervelend aanvoelt onder de veters, probeer dan eens een ander paar veters.

Bewegingsruimte

Als je dadelijk je rondje gaat hardlopen dan moet je er rekening mee houden dat je voeten nog iets zullen opzwellen. Om gemakkelijk te checken of je hiervoor genoeg ruimte hebt in de schoen schuif je de voet met de langste teen (dit is niet altijd de grote teen) tegen de voorkant van de schoen. Op deze manier creëer je ruimte tussen je hiel en de achterkant van de schoen. Zodra hier een duim in past is de maat van je schoen perfect om mee te hardlopen. Daarbij moeten je tenen ook vrijelijk op en neer kunnen bewegen, deze ruimte beschermt tegen voorvoetproblemen.

Controleer de buigzaamheid

Een goede hardloopschoen moet flexibel zijn om te voorkomen dat je last van je voeten gaat krijgen. Om de buigzaamheid van de schoen te controleren kun je het volgende doen: Houd de hiel van de schoen goed vast en druk de voorkant van de zool tegen de vloer. Controleer nu goed of het buigpunt van de zool overeenkomt met het buigpunt van je voeten. Een verkeerde gelijnd buigpunt kan leiden tot pijn onder de voetboog of zelfs een ontsteking van de peesplaat. Is de schoen daarentegen te stug dan kan het weer leiden tot problemen aan de kuiten en achillespezen. Het is dus heel belangrijk om dit goed te checken voordat je jouw perfecte paar hardloopschoenen kunt uitzoeken.

Maak een rondje

Nu we alle stappen hebben doorlopen en we een schoen hebben gevonden die lekker zit zijn we er helaas nog altijd niet. Bij schoenen kun je pas echt voelen of ze goed zitten door er een stukje op te lopen of rennen. Nu wilt dit nog wel eens lastig zijn in een winkel maar er zijn wel alternatieven om toch even een gevoel te krijgen bij de schoen denk aan; een wandeling door de gang of op de loopband in de winkel. Soms komt je er dan achter dat je toch extra ondersteuning voor je voetboog nodig hebt. Maar het kan ook zo zijn dat je voetboog juist verkrampt aanvoelt en je dus wat minder ondersteuning nodig hebt.

Als jij bovenstaande stappen volgt dan vergroot je hier de kans op de perfecte hardloopschoenen enorm mee! Tenslotte hebben wij nog 4 fouten opgesomd die jij zeker niet mag maken bij het uitzoeken van je nieuwe schoenen:

  • Kopen om het uiterlijk
  • Je schoenmaat gokken
  • Schoenen kopen die te klein zijn
  • Kies geen druk tijdstip uit om je te oriënteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *